Het proces van melk tot Boerenkaas

Wij maken biologische Boerenkaas waar wij onmeunig Trots op zijn. Gemaakt op onze boerderij in De Lutte met liefde voor de koe. Dat noemen wij Twentse Trots! Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Wij leggen je het proces op deze pagina uit.

Stap 1

Verzuren en stremmen

Eerst wordt bij een temperatuur van 29˚ C het zuursel toegevoegd, dit zorgt ervoor dat lactose omgezet wordt in melkzuur. Daarna voegen we stremsel toe wat ervoor zorgt dat de vaste en vloeibare delen van elkaar worden gescheiden waardoor de melk een vaste vorm aanneemt.
Stap 1

Stap 2

Snijden en wassen

Na het stremmen snijden we de dikke melk. Hierdoor ontstaan een soort korrels, dit noemen we de wrongel. We voegen water toe aan de wrongel om de laatste lactose eraf te wassen, anders krijgen we erg zure kaas. Na het wassen moet de wrongel rijpen totdat het stevig genoeg is om in de kaasvorm te gaan.
Stap 2

Stap 3

Persen

De wrongel doen we in kaasvormen en deze worden onder de pers gezet, zodat de kazen een ronde vorm krijgen en er een mooie dichte korst ontstaat. Tijdens het persen wordt de kaas gedraaid. De persduur en de hoeveelheid druk is afhankelijk van de grootte van de kaas.
Stap 3

Stap 4

In de pekel

Na het persen rusten de kazen nog een aantal uur en daarna worden ze in het pekelbad gelegd. Dit zoutbad zorgt ervoor dat de kazen steviger worden maar ook dat de kazen langer houdbaar blijven en het heeft invloed op de smaak van de kaas. De kazen worden, afhankelijk van het gewicht, 1 tot 5 dagen gepekeld.
Stap 4

Stap 5

Rijpen


Als de kazen uit het pekelbad komen moeten ze drogen, daarna worden ze op houten planken gelegd om te rijpen. De kazen krijgen een coating om ze te beschermen tegen schimmel en uitdroging. De eerste 3 weken worden de kazen elke dag gedraaid en gepoetst. Daarna gebeurt dit nog 2 keer per week.

Stap 5

Hoe lekker? Italiaanse kruidenkaas

De kruiden voor de Italiaanse kruidenkaas worden toegevoegd vlak voordat de wrongel in de vormen gaat. Zo kunnen de kruiden goed door de wrongel gemengd worden.

Zin in kaas gekregen?

Probeer onze vier smaken.

 18,95 Btw

+- 4 x 250 gram
Zacht en romig van smaak.

 4,70 Btw

+- 250 gram
Lekker romig en licht pittig.

 5,20 Btw

+- 250 gram
Pittige oude kaas.

 6,70 Btw

+- 250 gram
Heerlijk kruidig van smaak.

 6,20 Btw

+- 250 gram

#twentsetrots

Trots op de streek en trots op het boerenleven. Volg ons op Instagram en volg onze passie.

Contact opnemen

Heb je je vraag niet kunnen vinden tussen de veel gestelde vragen? Of wil je wellicht langskomen op ons landgoed? Hieronder onze gegevens:

Twentse Trots
Hengelerheurneweg 2
7587 PS De Lutte
tel: 0623726562
marije@twentsetrots.nl
KvK: 75915502

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.