Landgoed het Hengelman
Biologische melkveehouderij Het Hengelman is in 1999 omgeschakeld van een gangbare melkveehouderij naar een biologische melkveehouderij. Sinds de omschakeling werken we op de boerderij aan een gezonde bedrijfsvoering met een gezonde bodem, gezonde koeien en dus gezonde melk.
Boer Jos:
“Maak de natuur je bondgenoot, want een gevecht tegen de natuur verlies je altijd.”
Boer Bart:
“Boeren met het goede van vroeger en de technieken van nu.”
Biologisch
Ons melkveebedrijf is biologisch. Dit betekent dat wij zoveel mogelijk samenwerken met de natuur. Wij gebruiken geen kunstmest, chemische gewasbeschermingsmiddelen of antibiotica. Daarentegen houden wij onze grond en koeien gezond door het gebruik van de juiste bacteriën en kruiden.
Terug naar de basis
Ons doel is: het zo natuurlijk mogelijk houden van dieren en verbouwen van gewassen als voeding voor de dieren, zonder gebruik te maken van chemie. Sinds 2003 gebruiken wij geen antibiotica meer, onze koeien zijn gezond en hebben dit niet nodig.
Alleen het beste voor de koe
Onze koeien krijgen een zo natuurlijk mogelijk rantsoen. De koeien vreten het meeste gras in de wei en in de stal krijgen ze hooi aangevuld met geplette oer granen (gerst, rogge, triticale), mineralen en gedroogde kruiden.
Bodem
De bodem is de basis zeggen wij altijd. Om de grond gezond te houden moet je deze bemesten. Onze grond wordt bemest met drijfmest en Bokashi. Bokashi is voor verteerd organisch materiaal en is heel voedzaam voor het bodemleven. Vervolgens maakt het bodemleven hier voeding van voor de plant waardoor het gras, de kruiden en het graan goed kunnen groeien.
Koeien
Wij melken vooral koeien van het ras MRIJ, Maas Rijn IJssel vee. Dit ras is sterk en zeer geschikt om van laagwaardig eiwit, hoogwaardige melk te maken. En daar kunnen we dan weer lekkere kaas van maken. Naast melk produceren onze koeien ook vlees, de MRIJ koe is namelijk een dubbeldoelkoe.
Gezond resultaat
Door deze manier van werken heeft de melk van onze melkkoeien een gezonde vetzurensamenstelling (omega-3 en omega-6) is heel gunstig (1:1,5). Dit vind je terug in de kaas, daarnaast bevat onze kaas geen onnatuurlijke toevoegingsmiddelen dus geen kleurstof of conserveringsmiddelen.